About Us

Нашата приказна почнува кога 15 годишно момче сака да ја научи уметноста на пицата. Mарко, македонец по потекло кој израснал во Италија, се приклучува на тимот Bottega della pizza, познат ланец на пицерии во северниот крај на Италија. Младото момче не знае дека тоа што почнало како привремена работа ќе стане неговата професија љубов према пицата и италијанската кујна. На 20 години ја има среќата да ги запознае Џенаро и Франко познати угостители од Венеција и околината, кој ќе му станат ментори. Потоа е време за градот симбол на Италија: Милано. Понудата доаѓа од Farinella познат ланец на традиционални италијански ресторани и пицерии што го има секаде низ светот, вклучувајќи Америка и Европа. Потоа се враќа во Конељано Тревизо во познатиот Eat’s во центарот на градот. Следува Одерцо со врвниот Al Gambero d’oro. На крај да живее и работи на познатиот венецијански остров Бибионе во пицерија Parise каде што останува пица шеф за 5 години. Во есента 2018 се враќа на корените во Македонија со семејството. Идеата е едноставна, да се работи тоа што нај добро го знае и така настанува Prova. Името на пицеријата не е по случаен избор, Марко во италија го знаат како Марко Prova, Prova е прекарот што го имал од малечок и сега станува симбол. Од зимата 2018 Prova l’arte della pizza се отвора во центарот на Охрид и го носи италијанскиот начин на готвење. Мисијата на Prova l’arte della pizza е да нуди автентичен производ, спремен од експертски и искусни раце користејќи врвни материјали, да се запази традицијата но и да се гледа кон иновативност.

Call Now